Sædvurdering hos hund #medomsorg | Dyrlægegruppen Dania

Inseminering

Professionel inseminering af hund med frisk, køle- eller frostsæd

Hos Dyrlægegruppen Dania er vi tilhængere af naturlig parring, men der er situationer, hvor naturlig parring ikke er en mulighed eller til gavn for dyrene. Ved anvendelse af køle- eller frostsæd er inseminering en nødvendighed, ligesom metoden kan være gavnlig for ældre hanhund, der taber pusten under parring, eller tæver, der tidligere har haft dårlige oplevelser med parring. Inseminering kan også overvejes, hvis der er væsentlig størrelsesforskel på tæve og hanhund. I disse tilfælde er inseminering et effektivt og skånsomt alternativ til naturlig parring.

Vi tilbyder professionel inseminering med frisk sæd, kølesæd og frostsæd og har gennem en lang årrække oparbejdet stor ekspertise og erfaring inden for området. Det er din garanti for behandling på et højt internationalt niveau. Du kan derfor trygt lægge din tæve i vores hænder.

Vaginal inseminering

Vaginal inseminering anvendes, når tæven skal insemineres med frisk sæd – altså sæd, der få minutter forinden er blevet tappet fra hanhunden. Her lægges sæden ved hjælp af et kateter foran livmodermunden i den forreste del af tævens skede – samme sted, som hanhunden ville have placeret sæden ved naturlig parring. Vaginal inseminering er sidestykket til naturlig parring, og sandsynligheden for drægtighed er derfor på samme niveau.

TCI – Transcervical Intrauterine Insemination

I tilfælde hvor der insemineres med køle- eller frostsæd, eller ved let nedsat sædkvalitet, anvendes Transcervical Intrauterine Insemination (TCI). Her deponeres den optøede sæd direkte i livmoderen ved hjælp af et videoendoskop og placeres derved så tæt på det modne æg som muligt.

Inden inseminering tilbydes tæven beroligende medicin, der sikrer, at tæven står stille under hele forløbet. Det tynde videoendoskop er cirka 3 millimeter i diameter og føres ind foran tævens livmoderhals, hvorefter et blødt insemineringskateter forsigtigt føres gennem livmoderhalsen og ind i livmoderen. TCI udføres ved overvågning af et videokamera, hvorpå du og dyrlæge kan følge med i processen, og er ikke forbundet med smerte for tæven.