Brunstkontrol hos hund og kat: Hvornår skal tæven parres? | Dyrlægegruppen Dania

Brunstkontrol

Fastsættelse af det optimale parringstidspunkt hos hund og kat

Hvert år hjælper Dyrlægegruppen Dania utallige hundeejere og -opdrættere med at realisere drømmen om hvalpe. Det er en stor beslutning, og der er mange overvejelser, du som ejer skal gøre dig, inden du kaster dig ud i projektet. Hos Dyrlægegruppen Dania har vi stor erfaring med og ekspertise inden for reproduktion hos hund og kat. Vi står klar til at rådgive dig om din tæves fysiske og mentale sundhed og egnethed til avl, så du kan træffe det bedste valg for dig og din tæve.

Når beslutningen er taget, guider vi dig gerne fra parring til fødsel og tiden efter med hvalpe. Et af de første spørgsmål, der dukker op, er, hvornår tæven skal parres for at øge chancerne for drægtighed.

Hvornår skal tæven parres?

Tæven kommer som regel i løbetid to gange om året. Om tæven bliver drægtig afhænger blandt andet af, at det modne æg bliver mødt af sæden på det rigtige tidspunkt i løbetiden. Der kan dog være store individuelle og racebestemte forskelle, der kan gøre det svært at fastsætte det optimale parringstidspunkt helt præcist. Ligesom det kan være afgørende, at timingen er rigtig, hvis du skal rejse langt med din tæve for parring eller modtage køle- eller frostsæd til inseminering.

Ikke alene øges chancerne for drægtighed, hvis parring finder sted på det mest gunstige tidspunkt. Antallet af hvalpe bliver også optimeret. 70 procent af tæver, der går tomme eller får mindre kuld end forventeligt, skyldes parring på et forkert tidspunkt i løbetiden.

Tre faktorer afgør parringstidspunktet

Når du og din tæve møder ind på klinikken til brunstkontrol, tager vi først en omhyggelig snak om tidligere løbetider, parringer og fødsler. Herefter foretages tre undersøgelser, der tilsammen fortæller os, hvor i brunstcyklussen din tæve er.

På baggrund af en gynækologisk undersøgelse – herunder udtagning af skedesvaber og kikkertundersøgelse af slimhinderne – kombineret med måling af progesteronkoncentrationen i tævens blod bestemmes det bedste tidspunkt for parring. Alle tæver følges til ægløsning er konstateret.