Tandbehandling hos hest: Tandrasp, m.m. | Dyrlægegruppen Dania

Tandbehandling hest

Vi holder din hests tænder sunde gennem hele livet

Tandbehandling af hest kan have stor betydning for dens velbefindende. Tandproblemer er ikke forbeholdt mennesker. Din hest kan i løbet af sit liv få tandproblemer, såsom knækkede tænder, tandkødsbetændelse og caries. Tandproblemer kan være smertefulde, og ubehandlet kan de på sigt påvirke din hests velfærd og sundhed. Ligesom du kontinuerligt får dine tænder undersøgt hos tandlægen, anbefaler vi, at din hests tænder også løbende bliver efterset.

Tandtjek er en fast del af din hests årlige sundhedstjek. Her tager vi en grundig undersøgelse af tænder, kæbeled og muskler, hvor vi både ser og mærker os frem til eventuelle begyndende problemer. Opdages problemerne i tide, er sandsynligheden for succesfuld tandbehandling af hest større.

Hestens tænder

Din hest bruger langt størstedelen af sin tid på at æde grovfoder. Til det formål har den et tandsæt, som kan bestå af op mod 44 tænder og udmærker sig ved at vokse 2-3 millimeter årligt. Dette er en fordel for hesten, da grovfoder slider meget på tænderne, og hesten undgår således at slide tænderne ned til roden.

Heste slider de konstant voksende tænder meget forskelligt. Derfor kan der i nogle tilfælde være behov for regelmæssig tandbehandling af hest, mens andre heste slider tænderne fint.

Tandbehandling af hest – Tandrasp

Et af de mere almindelige problemer i forbindelse med tandpleje af hest er tandspidser. Tandspidserne bliver dannet, fordi mange heste slider deres tænder. Tandspidser er skarpe spidser på hestens kindtænder, der kan lave store, smertefulde sår i hestens mund eller på hestens tunge. Det er vigtigt, at tandspidserne bliver fjernet, da de i længden kan påvirke hestens velfærd og trivsel. Tandspidser bliver fjernet ved at raspe hestens tænder.

Hos Dyrlægegruppen Dania har vi adgang til manuelle såvel som specialudviklede elektriske tandinstrumenter. Tandrasp bliver som udgangspunkt udført manuelt, da denne metode er mest skånsom for din hest. Ved abnorme forandringer anvendes elektrisk tandrasp.

Vi udfører basal såvel som avanceret tandbehandling og diagnostik. På hestehospitalet i Hammel råder vi over specialiseret udstyr og faciliteter til moderne tandbehandling af hest.