Opbevaring af frostsæd for hundeejere og -opdrættere
Dyrlægegruppen Dania er en af Danmarks førerende eksperter i reproduktion hos hund og råder over avanceret udstyr til nedfrysning og opbevaring af hundesæd. I sædbanken opbevares avlsmateriale for hundeejere og -opdrættere i ind- og udland. Vi håndterer professionel forsendelse af frostsæd til og fra hele verden.
Du behøver ikke at bekymre dig om korrekt håndtering og fragt. Vi håndterer processen fra A-Z, så du kan koncentrere dig om at finde det helt rette avlsmatch til netop din hanhund eller tæve.
Hvorfor nedfryse hundesæd?
Vi ved, at der kan være flere gode grunde til, at du ønsker at få nedfrosset og opbevaret din hanhunds sæd. Måske har du en avlshan fra hvem, du ønsker at bevare avlsværdien efter hans bortgang, eller sender sæd til avl i udlandet. Mange vælger også nedfrysning i tilfælde, hvor hanhunden ikke har mulighed for at være til stede på det optimale tidspunkt for parring. Uanset årsag står vi klar til at rådgive mig om mulighederne for nedfrysning og opbevaring af netop din hanhunds sæd.
Hvordan foregår nedfrysning?
Hanhunde kan tappes året rundt, men undersøgelser har vist, at sædkvaliteten er bedst om vinteren. Det anbefales, at hanhunden tappes omtrent 1 uge før nedfrysning. Her manipuleres hanhunden til sædafgang uden brug af beroligende midler og uden gener for hunden. Afhængig af race leverer hanhunde mellem 0,5-3 milliliter sædholdigt sekret. Nedfrysning kræver sæd af en vis kvalitet, hvorfor sædens mobilitet, koncentration og morfologi vurderes.
Herefter tilsættes en fortynder, som gør sædcellerne i stand til at overleve nedfrysningen. Nedfrysning foregår i små plasticstrå, som opbevares ved -196 grader i specielle opbevaringstanke. Efter nedfrysning optøs et enkelt strå for at kontrollere, om sæden har klaret nedfrysningsprocessen.
Hvis du ved, at sæden på et tidspunkt skal eksporteres til udlandet, er dette vigtigt at oplyse, når du bestiller tid til nedfrysning, da indførselsreglerne og de blodprøver, der kræves for dette, er forskellige fra land til land. Din hund skal være chipmærket og medbring stambogen den dag, vi foretager nedfrysningen af sæden.
I forbindelse med nedfrysningen udfærdiges en kontrakt imellem sædbank og deponent. Heri fremgår regler for opbevaring, udlevering og hvor mange strå, der er indsat i sædbanken.
Hvor længe kan sæden opbevares?
Sæden kan principielt opbevares for evigt og stadig være levende og befrugtningsklar efter optøning.
Attester ved udlevering
I forbindelse med udlevering af sæd fra banken til tæveejer eller anden sædbank skal du udfylde en udleveringstilladelse med deponentens underskrift. Det er en god idé at læse op på regler for inseminering med frostsæd, herunder hvilke attester der skal benyttes, på DKK’s hjemmeside. Hvis frostsæd skal benyttes til import eller eksport, skal du søge om tilladelse hos fødevarestyrelsen. Du skal være opmærksom på, at eksport af sæd til Australien, New Zealand og Sydafrika kræver specielle blodprøver.
Forsikring af frostsæd
Sædbanken har tegnet en forsikring, som dækker sædfraktionerne i forbindelse med eventuelle skade eller indbrud, og en forsikring, som dækker i forbindelse med eventuelle skader under transport af sæden til tæve eller anden sædbank. Avlsværdien kan ikke forsikres hos Dyrlægegruppen Dania, hvorfor du i givet fald selv skal tegne en særskilt forsikring herpå.