Kastration af hest: Liggende kastration | Dyrlægegruppen Dania

Kastration af hest

Kastration af din hest er en stor beslutning. Vi tager dig i hånden

Årsagerne til kastration af din hest kan være mange. Dog er langt de fleste relateret til den adfærdsmæssige påvirkning. Hvis du ikke ønsker at anvende din hest i avl, kan du med fordel lade hesten kastrere for at undgå hingstet og aggressiv adfærd over for andre heste og mennesker. Sygdomstilstande i pungen kan også være årsag til kastration af din hest.

Overvejer du kastration af din hest, tager vi gerne en omhyggelig snak om fordele og eventuelle ulemper forbundet med kastration. Det er vigtigt for os, at du er klædt på til at tage den bedste beslutning for dig og din hest.

Kastration kan foretages på to måder

Kastration kan som udgangspunkt foretages på to måder – den stående og den liggende. Hos Dyrlægegruppen anbefaler vi liggende kastration, da der kan være en række bivirkninger – herunder infektion og sædstrengsadherrence – forbundet med stående kastration. Af samme årsager gennemfører vi som udgangspunkt kun liggende kastrationer.

Hvis du har spørgsmål til de to kastrationsmetoder, er du altid velkommen til at ringe til os. Korrekt og sikker kastration er en mærkesag for os, hvorfor vi altid tager os god tid til at gennemgå fordele og ulemper.

Liggende kastration

Ved liggende kastration opereres hesten under sterile forhold i fuld narkose. Til dette råder vi over bedøvelsesboks, der sikrer, at hesten ikke kommer til skade under bedøvelsen, ligesom vi råder over faciliter velegnet til operation af hest. Operationssåret bliver efterfølgende syet, hvilket medfører en hurtigere heling og mindre risiko for infektion i kastrationssåret.

Efter en kastration anbefaler vi, at vallakken holdes i boks på førstedagen med jævnligt tilsyn. De efterfølgende uger er det vigtigt, at vallakken får godt med bevægelse for at modvirke, at såret lukker, før det er helet fra bunden. Vi anbefaler desuden, at vallakken først lukkes sammen med eventuelle hopper 4-6 uger efter kastration.