Kastration af hest: Liggende kastration | Dyrlægegruppen Dania

Kastration af hest

Kastration af din hest er en stor beslutning. Vi tager dig i hånden

Der er flere mulige årsager til at overveje kastration af din hest. Ofte er disse relateret til den adfærdsmæssige påvirkning, som kan have betydelige konsekvenser for både hesten og dens ejer. Hvis du ikke har til hensigt at bruge din hest til avl, kan det være en klog beslutning at overveje kastration som en måde at undgå problematisk hingsteadfærd. Hingste kan udvise aggressivitet over for andre heste, hvilket kan føre til farlige situationer i folden eller på stalden. Derudover kan de også vise aggressiv adfærd over for mennesker, hvilket udgør en risiko for ejeren og de personer, der arbejder tæt sammen med hesten.

Udover de adfærdsmæssige årsager kan sygdomstilstande i pungen også være en begrundelse for kastration af din hest. Dette kan omfatte problemer som forstørrede testikler eller smerter i området.

Når du overvejer kastration som en mulighed for din hest, er det vigtigt at tage hensyn til både fordele og eventuelle ulemper ved indgrebet. Vi er her for at hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning for både dig og din hest. En omhyggelig samtale med vores erfarne dyrlæger vil give dig den nødvendige information og rådgivning, så du kan føle dig tryg ved din beslutning om kastration. Vi vægter din hests trivsel og dit ønske om at opretholde en sund og harmonisk relation til den højt, og vi er her for at støtte dig i hele processen.

Kastration kan foretages på to måder

Kastration kan som udgangspunkt foretages på to måder – den stående og den liggende. Hos Dyrlægegruppen anbefaler vi liggende kastration, da der kan være en række bivirkninger – herunder infektion og sædstrengsadherrence – forbundet med stående kastration. Af samme årsager gennemfører vi som udgangspunkt kun liggende kastrationer.

Hvis du har spørgsmål til de to kastrationsmetoder, er du altid velkommen til at ringe til os. Korrekt og sikker kastration er en mærkesag for os, hvorfor vi altid tager os god tid til at gennemgå fordele og ulemper.

Liggende kastration

Ved liggende kastration opereres hesten under sterile forhold i fuld narkose. Til dette råder vi over bedøvelsesboks, der sikrer, at hesten ikke kommer til skade under bedøvelsen, ligesom vi råder over faciliter velegnet til operation af hest. Operationssåret bliver efterfølgende syet, hvilket medfører en hurtigere heling og mindre risiko for infektion i kastrationssåret.

Efter en kastration anbefaler vi, at vallakken holdes i boks på førstedagen med jævnligt tilsyn. De efterfølgende uger er det vigtigt, at vallakken får godt med bevægelse for at modvirke, at såret lukker, før det er helet fra bunden. Vi anbefaler desuden, at vallakken først lukkes sammen med eventuelle hopper 4-6 uger efter kastration.