Brunstkontrol hos hest #medomsorg | Dyrlægegruppen Dania

Brunstkontrol

Fastsættelse af det optimale bedækningstidspunkt hos hoppe 

Hvert år hjælper Dyrlægegruppen Dania utallige hesteejere og -opdrættere med bedækning af hoppe og brunstkontrol for at realisere drømmen om føl. Det er en stor beslutning, og der er mange overvejelser, du som holder skal gøre dig, inden du kaster dig ud i projektet. Hos Dyrlægegruppen Dania har vi stor erfaring med og ekspertise inden for reproduktion hos hest. Vi står klar til at rådgive dig om din hoppes fysiske og mentale sundhed og egnethed til avl, så du kan træffe det bedste valg for dig og din hoppe.  

Når beslutningen er taget, guider vi dig gerne fra bedækning af hoppe til foling og tiden efter med føl. Et af de første spørgsmål, der dukker op, er, hvornår bedækning af hoppen skal foregå for at øge chancerne for drægtighed.  

Hvornår skal bedækning af hoppe foregå?  

Hoppen er kun i brunst et par måneder om året fra tidligt forår til efterår. I brunstsæsonen er hoppens cyklus 21 dage, hvor selve brunsten typisk varer 5 dage. Ægløsning finder sted i slutningen af brunstperioden. Om hoppen bliver drægtig afhænger blandt andet af, at det modne æg bliver mødt af sæden på det rigtige tidspunkt i brunsten.  

For at optimere chancen for drægtighed med så få fysiske og psykiske omkostninger for hoppen som muligt anbefaler vi hos Dyrlægegruppen Dania, at brunstkontrol foretages for at fastsætte det mest gunstige tidspunkt for bedækning eller inseminering. Brunstkontrol er særlig relevant for hopper, der ikke går med hingst, eller hoppe, der går i stod, men endnu ikke har opnået drægtighed.  

Hvordan foregår brunstkontrol?  

Brunstkontrol kan foregå flere steder. Vi kommer gerne ud og foretager undersøgelsen, men du og din hoppe er også velkomne på klinikken i Hammel – drive-by om formiddagene eller efter aftale. Vi tager først en omhyggelig snak om tidligere brunstperioder, bedækning og folinger. Herefter foretages en række undersøgelser, der tilsammen fortæller os, hvor i brunstcyklussen din hoppe er.  

På baggrund af en gynækologisk undersøgelse – hvor skedens slimhinder undersøges – kombineret med ultralydsscanning af hoppens livmoder og æggestokke bestemmes det bedste tidspunkt for bedækning eller inseminering. Det kan være nødvendigt at undersøge hoppen flere gange for at fastslå det helt optimale tidspunkt.